انواع بیشتر حیوانات به معنای بیماری کمتر است
محققین میگویند اکوسیستم، تنوع زیستی را در مقابل بیماریهای عفونی حمایت مینماید.. یافتهها حکایت از آن دارند که از بین رفتن گونههای حیوانی از یک محیط زیست، میتواند نتایج بسیار خطرناکی برای گسترش و بروز عفونتها بخصوص عفونتهایی که انسان را آلوده مینمایند، داشته باشند.
“حفظ تنوع زیستی همراه با کاهش تماس با انسان ، گسترش عوامل بیماریزا را محدود می کند”
در مطالعهای نشان داده شده است که تعداد ویروسهایی که توسط موش پا سپید حمل میشوند، با کاهش تنوع پستانداران بطور شگرفی افزایش می یابند.
محققین میگویند اکوسیستم، تنوع زیستی را در مقابل بیماریهای عفونی حمایت مینماید. یافتهها حکایت از آن دارند که از بین رفتن گونههای حیوانی از یک محیط زیست میتواند نتایج بسیار خطرناکی برای گسترش و بروز عفونتها بخصوص عفونتهایی که انسان را آلوده مینمایند، داشته باشند.
مطالعاتی که در کالج بارد صورت پذیرفته نشان میدهد کاهش و از بین رفتن تنوع زیستی منجر به افزایش انتقال بیماریها میگردد. محققان نمیدانند چرا این پدیده اتفاق میافتد اما اینگونه تصور میشود گونههایی از حیوانات که سد بهتری برای جلوگیری از انتقال بیماریها هستند برای مثال انواعی که سرعت تولید مثل کمتری و یا در ایجاد ایمنی دخالت بیشتری دارند، هنگامی که تنوع زیستی کاهش مییابد، زودتر از بین میروند در صورتیکه گونههایی که سرعت تولید مثل آنها زیاد است و یا در ایجاد ایمنی دخالت کمتری دارند و بنابراین احتمال اینکه میزبان بیماری باشند افزایش پیدا مینماید، برای مدت بیشتری زنده خواهند ماند .
بازنگری مطالعات انجام شده بر روی 12 بیماری در اکوسیستمهای جهان که بیماری تب نیل غربی (West Nile Fever) و بیماری لایم (Lyme Disease) از ان جملهاند، نشان میدهد افزایش شیوع بیماری با کاهش تنوع زیستی همراه است. برای مثال سه مطالعه نشان داده است که کاهش تنوع پستاندارن کوچک در یک منطقه باعث میگردد شیوع هانتاویروسها که عامل عفونت تنفسی کشنده در انسان هستند (Fatal Lung Infections) افزایش مییابد. پیام روشن این است که :
“ما اکوسیستمها را با به خطر انداختن خودمان تخریب می کنیم”
یکی از سه مطالعهای که در اورگان انجام گردیده نشان داده است شیوع ویروس سین نومبر هانتاویروس (Sin Nombre Hantavirus) لفظی است اسپانیایی به معنی بدون نام درجمعیت موشهای پرومیسکوس (peromydcus)، زمانی که تنوع گونههای پستاندار در منطقه کاهش پیدا مینماید، از 2% به 14% افزایش مییابد. در مطالعهای که در ایالت یوتا نیز انجام گرفت همین نتایج حاصل شد. در مطالعه سوم، در پاناما محققین بطور تجربی تنوع پستاندارن کوچک را در چند نقطه مورد مطالعه، کاهش دادند. تعداد حیواناتی که میزبان ویروس بودند از 5 حیوان به ازای هر نطقه به بیش از 6 حیوان افزایش یافت.
مطالعات بیشتری در این زمینه صورت پذیرفته است. در سه بررسی جداگانه ارتباط بسیار محکمی بین کاهش تنوع پرندگان و افزایش بروز تورم مغز نیل غربی (West Nile Encephalitis) در ایالات متحده مشاهده گردید. گونههای غالب در جامعه پرندگان با تنوع کم، شامل آن دسته از پرندگان میشد که به ویروس حساس بودند و این موضوع باعث میگردید میزان عفونت در حشرات و انسانها افزایش یابد. در مقابل، مکانهایی که محل زندگی انواع زیادی از پرندگان بود، گونههایی وجود داشتند که میزبان ویروس نبودند.
تماس مستقیم
اما هنگامی که محققین متوجه شدند که چطور تنوع زیستی میتواند منجر به ظهور عوامل بیماریزای جدید گردد، نتایج مختلطی بدست آمد. نتیجه یکی از این مطالعات آن بود که احتمال انتقال عامل بیماریزا از حیات وحش به انسان در حقیقت در مناطقی که تنوع زیستی در آنها زیاد است بیشتر خواهد بود. به گفته کیزینگ (Keesing):
“تنوع زیستی میتواند منبع بیماریهای جدیدی باشد، اما زمانی که یک بیماری ظهور مییابد، حضور تنوع زیستی بیشتر، حمایت بیشتری را در پی خواهد داشت”
هنگامی که دادههای ظهور بیماری مورد تجزیه و تحلیل مجدد قرار گرفت، نشان داد نیمی از موارد جدید بیماری در ارتباط با تغییر زمینهای مورد استفاده انسان و کشاورزی و تولید غذا بوده است که شامل شکار برای بدست اوردن گوشت نیز میگردد. تمام این موارد تماس بین انسان و حیات وحش را افزایش میدهد. گروه تحقیق میگوید این اختلاط زیاد، بیشتر از تنوع زیستی میتواند باعث افزایش ظهور بیماریها گردد. به گفته کیزینگ:
“حفظ نواحی وسیع سالم و به حداقل رساندن تماس با حیات وحش گامی بزرگ برای کاهش بیماریهاست”
به گفته ویل ترنر، اکولوژیست و مدیر اولویتهای حفاظت در حفاظت بین المللی حیات وحش که در آرلینگتون ویرجینیا مستقر است، بازنگری مطالعات قطعیت محکمی است بر این موضوع که تنوع زیستی میتواند از انتشار بیماریها جلوگیری نماید.
راهی طولانی تا درک مکانیزمها در پیش روی محققین وجود دارد. اما ترنر (Turner) میگوید پیام روشن است :
“ما اکوسیستمها را با به خطر انداختن خودمان تخریب میکنیم”
https://www.nature.com/news/2010/101201/full/news.2010.644.html
نویسنده: ناتاشا گیلبرت
ترجمه و تدوین : دکتر وحید عطارد
پوستر همایش

برگزار کنندگان


همکاران








حامیان



